Creativa

Es presenta el renovat Saló Creativa

La Farga de L’Hospitalet recupera un saló d’èxit, amb Japó com país convidat

Tot a punt perquè obri les seves portes Creativa Barcelona 2022, el Saló de les Manualitats i Artesanies líder a l’Estat. Del 10 al 13 de novembre, La Farga de L’Hospitalet acull un certamen que espera rebre a més de 18.000 visitants i que, en aquesta renovada etapa, compta amb el Japó com a país convidat, per la qual cosa el Saló comptarà amb ambientació, tallers i altres activitats amb segell “nipó”.

Més de 150 activitats (tallers, masterclass, conferències, exposicions i concursos) “decoraran” un certamen que espera satisfer les inquietuds i curiositats d’un nodrit nombre d’assistents. Tothom podrà veure un Saló amb molta ambientació i temàtica japonesa.

De fet, en l’Àrea Japó, es podran visitar les exposicions de shodô (cal·ligrafia japonesa) i sumi-e, de l’artista Mia San; de cometes (TOKOs) i de kokedamas (una tècnica artesanal japonesa de cultiu de plantes molt popular, amb més de 500 anys d’antiguitat), organitzada en col·laboració amb l’Associació Catalana Amics del Bonsai. També, els/les visitants podran participar en tallers de manualitats japoneses (shodô, sumi-e, shibori -tenyit de teles-, origami…), organitzats en col·laboració amb el Consolat General del Japó a Barcelona i Petit Japó.

Però a més d’aquest toc oriental, el certamen comptarà amb totes les tècniques i vessants de l’artesania i les manualitats, des de les més tradicionals a les més avantguardistes. Granadures, embuatat, aquarel·la, brodat, costura creativa, decoupage, escultura, estampació, ganxet, llanes, fils i cotó, lettering, macramé, papiroflexia, fotografia creativa, patchwork, punt de creu, quilling, scrapbook…

I tot això, pensat per a tots els públics, fins i tot per als més petits de la casa, que tindran un espai exclusiu en Creativa Kids. I és que, el Saló pretén ser més ampli i obert que mai, convertint-se en un certamen plural i transversal, amb un fil conductor: la creativitat.

Influencers i tallers

A més de la zona expositiva, on es podran veure més de 5.000 productes, Creativa Barcelona comptarà amb més d’una vintena de professionals i “influencers” del sector que compartiran les seves creacions, les seves tècniques i les seves novetats en totes les disciplines de l’univers DIY, tant de les tècniques més tradicionals com les més modernes. Entre elles, Lulú Ferris, costurera creativa; Bea Lettering i Valentina’s Words, expertes en lettering i lettering terapèutic respectivament; Itzidreams, polifacètica DIY que oferirà diversos tallers de pintura en roba i targetes nadalenques; Maru i Car de Port Macramé Studio, les mallorquines més macrameres; Abi Power-Nastideplastis, que oferirà un taller de fotografia creativa; Camomille Creations, que oferirà una masterclass de brodat; Gemma Flors de Paper, que impartirà un taller de quilling; o Sibux Fotografia, que oferirà una masterclass de fotografia creativa.

Però segurament, el convidat que més expectació aixequi sigui Jordi Cruz Pérez. El presentador rebrà un homenatge per part de Creativa Barcelona pel 25 aniversari de la primera emissió de “Art Attack” (dissabte 12, a les 15.30h). A més, l’artemaníac participarà com a jurat del concurs “La caixa misteriosa” (dissabte 12 a les 11h), i signarà exemplars del seu últim llibre, “Mejor no te lo creas” (dissabte 12 a les 14.30h). I és que, Jordi Cruz Pérez continua sent tot un referent del sector i impulsor de totes manualitats. “Les arts plàstiques, les manualitats i la creativitat haurien de tenir una importància rellevant dins de l’educació dels més petits. Fer manualitats desenvolupa les capacitats intel·lectuals i ens ajuda a fer un món més sostenible”, subratlla Cruz.

Un sector amb 5 milions d’aficionats

Durant els quatre dies de certamen, La Farga de L’Hospitalet es convertirà en l’epicentre del sector de les artesanies i les manualitats, un mercat que està a l’alça des de fa anys. Cada vegada són més els nous #creativers i aficionats que es decideixen apostar per la creativitat, amb tècniques tradicionals com el patchwork, el punt o la costura, però també per altres arts més noves com el lettering, la pintura tèxtil o el decoupage. I és que, el sector “Do It Yourself” viu una època daurada, amb l’entrada de noves generacions que aposten per combinar tradició amb noves tècniques, noves aplicacions i nous materials.

I en això, té molt a veure la combinació del món digital amb el convencional. Així, “tant el sector com els aficionats tenen moltes ganes de tornar a trobar-se en persona, perquè en aquests últims anys han hagut de fer-ho de manera virtual”, subratlla Elisabeth Burnett, directora del certamen. En aquest sentit, Juli Simón, director de Creativa Barcelona 2022, afegeix que “es constata que el sector ha adaptat alguns dels productes i continguts del comerç en línia, fruit de les conseqüències de la COVID, però els salons experiencials com a Creativa Barcelona continuen sent necessaris per a generar comunitat i com a eina per a fidelitzar al consumidor”. I és que, precisament aquesta convivència amb el format digital ha contribuït a “enganxar” a més aficionats i a expandir l’interès per les manualitats.

Sector sempre a l’alça

De fet, segons els últims estudis de mercat, el sector de les manualitats i artesanies no deixa de créixer, sent ja més de 5 milions de persones a Espanya les que realitzen alguna manualitat a casa. Principalment, el 90%, són dones d’entre 35 i 65 anys, per això, Creativa Barcelona 2022 ha apostat enguany per oferir un certamen inclusiu, obert a tots i a totes, per a demostrar que el “Do It yourself” no és només per a elles.

Perquè, fins i tot, les manualitats i les artesanies, a més, poden representar la sortida laboral per a
molts. Les xifres així ho demostren: la facturació aconsegueix uns 1.200 milions d’euros anuals, en
un sector compost per més de 7.000 empreses, la gran majoria petites botigues encara que van
creixent les botigues en línia (el 98% són micro empreses de menys de 3 treballadors). I són més de
25.000 els treballadors a Espanya els que viuen del sector.

Desplaça cap amunt